Felhasználói kézikönyv v4.0

 1. Gyors elérés
 2. Keresés a menüben...
 3. Értékesítés
  1. Partnerek
  2. Árajánlat
  3. Vevői megrendelés
  4. Szállítólevél
  5. Számla
 4. Beszerzés
  1. Szállítók
  2. Szállítói megrendelés
  3. Szállítólevél
  4. Számla
  5. Mg.term. felvásárlása
 5. Pénzügy
  1. Főkönyvi könyvelés
  2. Pénzgazdálkodás
 6. Készlet kezelés
  1. Cikkek
  2. Cikkcsoport
  3. Telephelyek
  4. Raktárak
 7. Tárgyieszközök
  1. Ingatlanok
  2. Műszaki berendezések
  3. Egyéb berendezések
  4. Tenyészállatok
  5. Beruházások
  6. Immateriális javak
 8. Speditőri modul
  1. Fuvarozók
  2. Gépjárművezetők
  3. Gépjárművek
  4. Viszonylat
  5. Gépjárművek

Beállítások menü (Rendszer paraméterek)

Beállítások Beállítások Beállítások

A program jellegéből adódóan a géppel szemben támasztott igények nem számottevők. Valamennyi olyan gépen működik, amely képes internet böngésző futtatására, legyen az akár egy okos telefon is. A rendszert a főbb böngészőkön folyamatosan teszteljük, a technikai változásoknak megfelelően átalakítjuk.
A böngészőben engedélyezni kell javascript programokat, valamint azt, hogy a program cookie-kat mentsen a számítógépre. Ezek általában alapértelmezésként be vannak állítva, de célszerű leellenőrizni.
A program alapvetően a listákat, előnézeteket, egyéb kimeneti állományokat PDF formátumban készíti el. Az elkészült listák megtekintéséhez, kinyomtatásához, mentéséhez szüksége lesz ilyen állomány kezelésére alkalmas programra. Mi erre a célra az Adobe Acrobat Reader programját használjuk. Ez a program a legtöbb számítógépen megtalálható, vagy ingyenesen letölthető a http://www.adobe.com/hu/downloads/ címről.

A program használata alapvetően táblázatok kezelésével történik. Új adatok bevitele, keresések, lekérdezések eredményei is többnyire ilyen formában jelennek meg. (1. ábra)

Táblázatos megjelenítés
1. ábra - Táblázatok álltalános felépítése.
 1. Fejléc
 2. Összecsukás
  A táblázatnak csak a fejléce marad, hogy az esetlegesen takart részek is láthatóak legyenek
 3. Eszköztár
  Az egyes ikonok funkciója az ikonra húzott egérrel látható.   Táblázatos megjelenítés
   Összetett keresés
  Táblázatos megjelenítés
  A kereső ablak „fogd és vidd” módszerrel áthelyezhető, hogy a lekérdezés eredményéből ne takarjon le adatokat. Az összeállított lekérdezés a 'Query' billentyűvel eltárolható.

   Táblázat beállítása
  Táblázatos megjelenítés
  A megjelenítendő oszlopokat tudjuk itt beállítani. A '-' vagy '+' jelre, vagy az oszlop nevének dupla kattintásával lehet áthelyezni az oszlopokat. Az oszlopok sorrendje is változtatható a „fogd és vidd” művelettel. A sorrend megváltoztatásához nem szükséges ezt a funkciót használni, ezt megtehetjük a táblázatban közvetlenül is az oszlopok mozgatásával.

      Új tétel hozzáadása, tétel szerkesztése
  Táblázatos megjelenítés
  A szerkesztéshez, és az új tétel felviteléhez ugyanazt a formát használjuk. A megjelenítendő oszlopok beállításától függetlenül itt minden szerkeszthető adat megjelenik. Nem jelennek meg viszont azok az adatok, melyek nem szerkeszthetők, számított, összesített stb. mezők (pl. ebben az esetben a "Készlet" oszlop). A szerkesztés funkció az adott sorra dupla kattintással is elvégezhető

    Tétel megtekintése
  Táblázatos megjelenítés
  A tétel teljes tartalmának megjelenítése.

    Tétel törlése
  A kijelölt tétel törlése bizonyos feltételek teljesülése esetén (programonként változó).

    Exportálás EXCEL táblázatba
  A táblázat adatait átmásoljuk egy excel táblázatba.

 4. Megjelenítendő oszlopok
  Táblázatos megjelenítés
  Az oszlopok sorrendje változtatható a „fogd és vidd” módszerrel. Az egeret az oszlop megnevezése felé húzva az oszlopról részletesebb információ jelenik meg. Az oszlop nevére kattintva a táblázat tételeit rendezhetjük az adott oszlop szerint növekvő () vagy csökkenő () sorrendbe.

 5. Egyszerű keresés
  Táblázatos megjelenítés
  Az oszlopok kereső mezőjébe írt értéknek megfelelő sorok jelennek meg. A program valamennyi olyan sort megjelenít melyben a kereső kifejezés szerepel. (ld. az ábra utolsó sora)
  A keresés törlése a kereső mező mellett található (x) jellel történik.

 6. Sorok kiemelése
  Táblázatos megjelenítés
  Az áttekinthetőség miatt szükség lehet bizonyos feltételek teljesülése esetén a sorok kiemelésére. Pl. rendezetlen számlák, vagy a készlet meghatározott érték alatt van stb.

 7. Átméretezés
  A táblázat mérete változtatható a jobb ill. az alsó széle mozgatásával. A sarokban található jellel egyszerre tudjuk a táblázat méretét beállítani. Az oszlopok nevét határoló vonal mozgatásával az oszlop mérete is tetszőlegesen állítható.

Többsoros kijelölés
Táblázatos megjelenítés
A kijelölések után a fejlécben található billenytűkkel a kijelölt sorokkal további feldolgozás végezhető. A gombokra húzott egérrel a funkció bővebb leírása látható.

A böngésző programokban megszokott módon az adott lapot (menüt) hozzáadhatjuk a gyakran használt lapokhoz (könyvjelző, kedvencek).  (2. ábra)
Gyors elérés
2. ábra - Gyors elérés.

A lap hozzáadása után elegendő a "GYORS ELÉRÉS" menüből kiválasztani a megadott pontot.(3. ábra)
A program ilyenkor az adott lap főmenüben elfoglalt helyét is mutatja, az lesz az aktív menüpont, ezzel segítve a kapcsolódó programok elérését.
Gyors elérés
3. ábra - Gyors elérés.

A "Kedvencek szerkesztése" funkcióval - a megfelelő ikonra kattintva - törölhetünk, ill. a megjelenített szöveget átírhatjuk a táblázatban.(4. ábra) (Pl. a "Partnerek" feliratot át tudjuk írni "Vevőink"-re.)

Gyors elérés
4. ábra - Gyors elérés szerkesztése.

--> --> --> --> -->